Het effect van thuiswerken op het werkgeluk van medewerkers

werk tafel sylviaHR

Was het voorheen in een groot aantal bedrijven “not done” om thuis te werken,
nu doen we soms niet anders.
En het is inderdaad zo dat de ene werknemer erbij floreert en de andere vindt het echt helemaal niks.

Het gebrek aan echt contact en het feit dat alles online gaat, maakt het er niet altijd eenvoudig op. Daarom wordt er niet voor niets binnen organisaties veel aandacht gegeven aan werkgeluk en vitaliteit, zeker vanaf het begin van de Coronacrisis.

Veel werknemers weten inmiddels hun weg te vinden wat het online vergaderen betreft en we schieten er soms lekker in door met virtuele hangouts, zoom vrimibo etc. Dat is op zich prima natuurlijk, maar de afstand tussen manager en werknemers is er nog wel. Hoe vaak spreek jij als manager nu echt met je werknemers? Hoe blijf je in contact en kom je er dan achter wat er speelt bij hen?

Thuiswerken, hemel of hel?

Waar de ene werknemer het thuiswerken goed heeft oppakt, heeft de ander moeite met het vinden van concentratie, of is het ontbreken van collega’s een duidelijk pijnpunt. De balans tussen werk en privé is ver te vinden, zeker als beide partners thuis werken en je laptop op de keukentafel staat.

De werkgever en werkgeluk

Wat kun je als manager doen om voor jouw werknemers het “werk” geluk te verhogen en ze zo meer in balans kunnen komen?

Het belangrijkste punt is of je als manager de signalen kan oppikken. Voelt de werknemer zich gehoord en komt er in het gesprek goed naar voren hoe hij/zij zich voelt? Door regelmatig even in te checken bij elkaar en daar tijd voor te nemen, geeft dat een gevoel van vertrouwen.

In een online meeting is een klein groepje mensen prettiger dan een Poolse landdag tijdens een “online opstart moment” van de dag. Tien is vaak echt wel de max. Is jouw team groter? Deel het dan op in kleinere calls of kijk of je op regelmatige basis een live moment op het kantoor kunt plannen (op 1,5 meter afstand!). Dit zorgt voor verbinding.

Spreek daarnaast af wanneer werknemers bereikbaar zijn voor elkaar en voor het werk en maak afspraken over de output en het resultaat. De manager heeft tevens een voorbeeldfunctie. Door de medewerkers actief te betrekken bij het nieuwe thuiswerken en dit ook te laten zien, geeft dat een beter beeld bij de werknemers in het team.

Toch meer werkgeluk tijdens de Coronacrisis?

De coronacrisis zal gelukkig niet alleen maar ellende met zich meebrengen, maar ook een aantal positieve zaken. Men ervaart meer flexibiliteit, zelfstandigheid en dit kan leiden tot meer werkgeluk. Voorheen werd thuiswerken als niet gepast gezien, maar nu blijkt dat het kan en dat het werkt!
Zodra er meer begrip is vanuit de werkgever, geeft dit de werknemers vertrouwen.  Er wordt meer focus gelegd op gezondheid en vitaliteit, wat bij thuiswerken zeker belangrijk is. Dit draagt bij aan meer productiviteit.

Ben jij als manager op zoek naar ideeën om goed in verbinding te blijven met je medewerkers of heeft je organisatie behoefte aan regelingen omtrent thuiswerken?  Neem eens vrijblijvend contact met mij op, dan help ik je graag op weg!

Groetjes Sylvia

Posted on: 23 november 2020, by :
Chat openen